2612 (1).jpg
3.png

УРА разом з іншими гравцями ринку послуг та ритейлу продовжує боротьбу з банківськими комісіями

Здирництво з боку банків, а не економічно обґрунтована ціна –

в Україні тариф за розрахунки платіжними картками в середньому у 6 разів вищий ніж у ЄС.

Сьогодні, 24 березня, відбулася прес-конференція за участі Сергія Трахачова (Українська ресторанна асоціація), Владислава Чечоткіна (ROZETKA UA), Олесі Оленицької («МЕТРО Кеш енд Кері Україна»), Марії Мезенцевої (Народний депутат України), Михеіла Саакашвілі (Виконавчий комітет реформ і Національна рада реформ), Олексія Бусаєва (Асоціація мобільних кав'ярень), Василя Даниляка («Концерн Галнафтогаз»), Наталі Петрівської (Асоціація рітейлерів України) та інш.

Учасники прес-конференції обговорили необхідність законодавчого врегулювання вартості еквайрингу та інтерчейндж. Адже кожна бізнес-установа змушена відраховувати у середньому 2% з ціни товару чи послуги на користь банків, тоді як у країнах ЄС цей відсоток складає максимум 0,3%. Відповідальний бізнес об’єднався та виступає за погодження українського законодавства із нормами законодавства ЄС, підтримуючи законопроект 4364 у частині зниження ставок еквайрингу та інтерчейндж.

Українська ресторанна асоціація приєдналася до цієї ініціативи у 2020 році, і ми пишаємося, що майже досягли успіху у цій справі.

Президент Української ресторанної асоціації Сергій Трахачов у ході прес-конференції розповів про те, як загострилася ця проблема у ресторанному секторі умовах кризи COVID-19.

- Коли розпочалася пандемія, український бізнес був зобов'язаний приймати карткові банківські платежі. Ресторанний бізнес відносять до тих, хто найбільше потерпає від обмежень. До пандемії ресторанний бізнес отримував платежі картками від третини відвідувачів, а після початку карантинних обмежень – майже 80% платежів відбувається платіжними картами. І це досить великі суми. Водночас з боку держави – в той час, коли ввелися великі обмеження в роботі – не було зроблено майже ніяких кроків щодо зменшення цього високого рівня комісії. Ресторан – це маленький бізнес, який рахує кону копійку. Цей відсоток, який ресторатор сплачує банку – означає, що ресторан не має можливості надати зайве робоче місце кухарю офіціанту, щоб зробити ваш улюблений ресторан більш затишним, більш смачним, більш привітним. Тому ми вважаємо, дуже важливо, щоб влада прийняла це рішення, адже сьогодні ми вимушені приймати всі платежі картками.

</