top of page

Ресторатори і війна: як Leaders Club International підтримує українських колег

Єдність не має кордонів, як і війна не є випробуванням лише однієї країни.


Досвід міжнародного єднання проживає і ресторанний бізнес. З самого початку повномасштабного вторгнення багато представників галузі обрали шлях партнерства задля перемоги.


Одна з особливих історій дружби та підтримки — історія Leaders Club International та «Смачної Варти», ініціативи від Української ресторанної асоціації.


ПРО LEADERS CLUB


У 1993 у Франції був заснований Leaders Club International (LCI) — авторитетний клуб професіоналів ресторанного бізнесу: інноваційних рестораторів, промислових партнерів та постачальників. Організація підтримує та просуває інновації, переосмислює тенденції та єднає задля міжнародного обміну досвідом та спілкування.


На цінностях незалежності, професіоналізму та прозорості об’єдналися 8 країн і 11 тисяч ресторанів. Україна долучилася у 2015 році, Leaders Club в Україні представляють Аврора Огородник, Максим Храмов, а також Сергій Трахачов і Софія Коломицева, одні зі співзасновників Української ресторанної асоціації.

ІСТОРІЯ ДРУЖБИ


«Нам було дуже важливо просувати українське та саму Україну як туристичну дестинацію. Цінували можливість вибудовувати близькі стосунки», — розповідає Софія Коломицева.


Саме тому Україна стала активною учасницею спільноти, яку будує Leaders Club International. Українські ресторатори змагалися на міжнародній премії «Пальмова Гілка». У 2019 році київський ресторан «Італійська редакція» отримав срібну нагороду за найкращу концепцію закладу.


Комунікація посилювалась візитами. «Коли до нас приїжджали, ми організовували В2В-екскурсії, знайомства та спілкування з нашими рестораторами», — згадує Софія. Наприклад, у 2019-му прибула делегація з понад 30 рестораторів із Бельгії. Тоді, окрім зустрічей з українськими колегами, на гостей чекали й дегустації української кухні та локальних вин, вони були вражені.


Часом закордонні учасники LCI долучалися до івентів в Україні як спікери.


ПІДТРИМКА ДЛЯ «СМАЧНОЇ ВАРТИ»


24 лютого, коли серце всієї країни почало битися у новому ритмі, український ресторанний бізнес змінив свій вектор.


Ще 23-го Сергій Трахачов і Софія Коломицева, одні з ініціаторів створення Української ресторанної асоціації, будували стратегії розвитку галузі. На другий день вторгнення вони запустили «Смачну Варту», яка й донині годує Київ та область. Щодня це щонайменше 15 000 порцій безкоштовних гарячих обідів для військових, лікарів, переселенців, містян — усіх, хто потребує допомоги.


Leaders Club International вирішили бути поряд і допомагати. «Один із моїх найближчих друзів із цієї спільноти — Жан Плонер з Німеччини — звернувся до мене», — каже Софія. У чому ж потрібна була підтримка? Продуктів на початку вторгнення було чимало, а от з фінансуванням логістики, особливо пального, були проблеми.


Жан запропонував запустити фандрейзинг. «Знаю Софію багато років. Для мене вона — справжній друг, а я люблю допомагати друзям і, крім того, розуміти, куди підуть гроші. Мені важливо допомагати на чіткі цілі», — згадує він. Команда «Смачної Варти» зробила відео про свою діяльність, яке почали популяризувати серед спільноти у Німеччині та залучати кошти.

Як тільки вдалося зібрати та надіслати перші кошти з Німеччини, до підтримки долучилися колеги з Бельгії та Франції. «Окрім фінансової підтримки дуже важливо, що міжнародні партнери поруч з нами та готові долучатися до боротьби, це дуже надихає та мотивує».


Бельгійські колеги, наприклад, організували благодійний вечір, щоб зібрати кошти на підтримку діяльності «Варти». «У 2019 році ми кілька днів провели у Києві. Софія та команда супроводжували нас, тож маємо чудові спогади. І коли дізналися про події в Україні, спочатку задонатили від організації, а через два тижні зробили концерт з українською піаністкою, яка живе у Бельгії», — розповідає Гарі Де Ландтштеер, очільник місцевого підрозділу Leaders Club.


Подія відбулася у закладі, який є серед членів організації — у ресторані Pakhuis у Генті. Його власник, Дімітрі Де Кайпер, раніше був в армії, тому знає, наскільки важливою є будь-яка допомога. Навіть кілька добрих слів. Ідея заходу полягала у тому, щоб зібрати на одній локації переселенців, українську спільноту та місцевих.


Діана, так звати українську піаністку, працює в одному із закладів Дімітрі: «Я запитав у неї, чи хотіла б вона взяти участь. По-перше, це хороша можливість бути представленою як українка, а по-друге, я вірю, що музика єднає людей». Вона залучила своїх подруг із Португалії та Бельгії: скрипальку і співачку. Усі кошти, зібрані від продажу страв та напоїв, були надіслані українському Leaders Club.

Весь світ разом з Україною.


ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?


Спільнота Leaders Club продовжує роботу на збір фінансової підтримки. Софія Коломицева каже: цінно, що не лише у відносно мирні часи можливе міцне партнерство: «Це символічно і зворушливо, що нам не втомлюються допомагати».


Іноземні колеги розповідають, що навіть якщо фізично вони далеко від подій, емоційно та подумки лишитися осторонь не можуть. «Усе, що зараз роблять українці є дуже цінним, мене це вражає і надихає, — ділиться Жан. — Спостерігаючи за ними, я відчув, що це потужна нація. Україна та її хоробрість, стійкість, консолідація народу надихнули підтримати кожного з них».


Для Гарі, колеги з Бельгії, рішення допомогти було досить природнім, адже, як він розповідає, із Софією та командою мають хороший зв'язок. Врешті, допомога — це про і для людей.


Так, нині для роздумів критично мало часу. Повномасштабна війна вимагає швидких рішень і дій, чітких позицій і беззаперечної взаємопідтримки. Натомість цей період дає великий простір для співпраці та допомоги.


Завдяки Leaders Club International, партнерам та самій команді «Смачна Варта» продовжує працювати. А це означає, що найсмачнішу турботу і сьогодні, і завтра отримають ті, хто її потребує.


«Ми робимо те, що маємо, і робимо це за покликом серця — годуємо людей за всіма стандартами, додаючи до кожної страви частинку душі. А наші партнери роблять свою велику справу — допомагають нам. Навіть тоді, коли ми зовсім не очікуємо. Дякуємо Leaders Club, ви наші друзі, партнери, помічники, мотиватори та одні з тих, хто наближає велику Перемогу», — каже Софія.


І у цієї історії фантастичної міжнародної співпраці неодмінно буде щасливе продовження у вільній Україні. Адже наша перемога неминуча, і кожен та кожна наближає її своїми щоденними діями та рішеннями.


bottom of page