2612 (1).jpg
3.png

The World’s 50 Best Restaurants: стало відомо, хто посів перше місце

5 жовтня в Антверпені (Бельгія) визначали кращі ресторани світу в рамках премії The World's 50 Best Restaurants 2021. Рейтинг демонструє розмаїття кулінарії у світі та визначає головні тренди на наступний рік.



З 2002 року понад 1 000 кулінарних експертів — шеф-кухарі, журналісти, критики, блогери, — обирають за допомогою голосування кращі ресторани світу. Склад журі регулярно змінюється, а за чистотою голосування стежать аудитори. Рейтинг вважається одним з найбільш об'єктивних гастрономічних довідників.


Карантин та премія The World's 50 Best Restaurants 2021


Минулого року через пандемію коронавірусу ресторани повинні були підлаштовуватись під реалії — обмеження, локдауни, вимоги до дезінфекції, укорочені години роботи, вхід за QR-кодом. І хоча члени журі встигли проголосувати до карантинних обмежень по всьому світу, проте вирішили не оголошувати переможців.


Замість церемонії команда організувала ряд заходів, спрямованих на підтримку індустрії. Наприклад, аукціон в підтримку ресторанів і барів зібрав $1,23 млн. Заклади, які найбільше потребували допомоги, могли подати заявку про це.


А вже у 2021 році об'єднали результати минулого голосування, що відбулося в січні 2020 року, з результатами березневого голосування 2021 року.


The World’s 50 Best Restaurants 2021 — як це було


В рамках програми, напередодні церемонії, вже традиційно виступили найкращі шеф-кухарі з усього світу. 4 жовтня низка лекцій Food Meets Talent by S.Pellegrino завершилися виступом Гестона Блюменталя. Британський шеф-кухар, телеведучий і кулінарний письменник відомий по всьому світу як зачинатель мультисенсорної кулінарії, фудпейрінга та інкапсуляції смаків.


Ба більше, церемонію нагородження відвідали й українці. Серед них шеф-кухар Євген Клопотенко, який, єдиний в східноєвропейському регіоні, увійшов до списку 50Next, шеф-кухар і засновник кулінарного проєкту «Топот» Ігор Мезенцев, засновниця освітнього агентства для рестораторів та кухарів Food&Success Юлія Чеснокова й фудентузіастка, гастроекспертка, дослідниця їжі, партнерка Leaders Club Ukraine Аврора Огородник.


«Нові правила додали свіжості цьогорічній церемонії — ресторан, який зайняв перше місце попереднього року, більше не може брати участь у рейтингу. Тому серед переможців з'явилась велика кількість ресторанів, які раніше не мали такої змоги через легендарних мастодонтів, — розповідає нам Аврора Огородник. — Піднялись й ті учасники, які раніше були у другій половині списку. Найбільш помітний зліт Девіда Муньйоса, який нещодавно очолив топ-100 The Best Chef Awards 2021 кращих шефів, і його мадридського ресторану DiverXO з трьома зірками Мішлен».


Окремо Юлія Аврора Огородник відзначила «святкування жінок на церемонії цього року»:


  • «Краща жінка-шеф-кухар» — Піа Леон з ресторану Kjolle (Ліма, Перу);

  • «Ікона року» — Домінік Кренн, єдина жінка-шеф-кухар в Америці з трьома зірками Мішлен;

  • Анна Рош з ресторану Hiša Franko (на кордоні Словенії й Італії).